• Veckans Artist The Spotnicks

  The Spotnicks räknas tillsammans med brittiska The Shadows och amerikanska The Ventures som en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen under 1960-talet. 1956 startade Bo Starander och Björn Thelin duon The Rebels. 1957 bildades rockgruppen Rock-Teddy and The Blue Caps, och där ingick Bo Winberg, Bo Starander och Björn Thelin. 1958 bildades gruppen The Frazers av Bo Winberg tillsammans med Bo Starander, Björn Thelin och Ove Johansson.  Denna vecka hyllar vi Bo Winberg som lämnat oss!

  1961 bildades The Spotnicks under stark influens från The Ventures. Namnet kommer från ryskans ord för rymdsond, Sputnik. Bo Starander bytte namn till Bob Lander. 1962 medverkade Spotnicks i Tv-showen "Nya Ansikten" från Göteborg. Där hade de på sig rymddräkter som de fick låna av Povel Ramel. Rymddräkterna hade hjälmar med antenner och fyra armar (!) och var ursprungligen tänkt för Flickery Flies i revyn "Rymdknuttarna" i "Knäppupp III - Tillstymmelser". Det blev inledningen till Spotnicks' "rymd-image", som höll i sig till 1966, då de fick nya scenkläder av Pierre Cardin.

  1962 utgavs första LP:n på Karusell som spelades in på 17 timmar i London. Den spelades flitigt på Radio Luxembourg, och bandet blev känt över hela Europa. LP:n fick namnet Spotnicks in London, Out-a space. Härefter kom 1963 först LP:n In Paris och senare under hösten LP:n in Spain. 1964 på våren släpptes den fjärde LP:n som benämndes In Stockholm men det var meningen att Spotnicks skulle göra framträdande i USA sent på våren och frågan är om denna LP med alla amerikanska låttitlar skulle ha kallats så? På hösten 1965 kom I Berlin och då hade Spotnicks blivit stora i hela Europa samt att man relativt snart reste jorden runt och gjorde en Jul-LP som kallades för The Spotnicks in Winterland. Man slog igenom i Japan riktigt ordentligt och sålde under åren fler miljoner LP där. Upptakten var låten Karelia komponerrad av den ryske folklåtskrivaren Koparow. Låten fick inte lanseras i Finland under namnet Karelia för där blev det Ajomies med the Feeneds?? Fram till 1968 släppte man flera LP i hela världen, bland annat i Mexico! Se diskografin här nedan.

  Alla var till början kopplade till en gemensam ljudanläggning som hade en enorm bashögtalare med ett högtalarelement på hela 30" från Electrovoice avsedd för biografer - det normala är 12", 15" eller 18". Till detta hade man även 6 x 12" för resten av ljudet. Hela härligheten drevs av Dynaco Mark III effektsteg och var placerad bakom bandet på scen. Både försteg (hemmabygge) och slutsteg var alltså rörbestyckade.

  Det speciella gitarrsoundet fick man fram genom att använda rattarna på förstärkare och gitarr samt reverb och ett hemmabyggt eko (ett bandeko). Numera använder gitarristen Bo Winberg även en kompressor/limiter, en digital processor, till sin Fender Stratocaster som är kopplad till en Ampeg förstärkare. (Nuförtiden använder Bo och Bob "Signature Bo Winberg" handbyggda rörförstärkare.)

  Bo Winbergs gitarr hade en inbyggd, trådlös radiosändare och en mottagare i förstärkaren. När de höll på med en skivinspelning i Paris 1963, ville en journalist prova Winbergs gitarr. Vad de inte visste, var att sändaren hade samma frekvens som Parispolisens radio. Polisen spårade störningarna till studion, där Spotnicks höll till. När nyheten nådde Sverige, kunde man läsa att Spotnicks spelade på Olympia i Paris och störningarna från den trådlösa gitarren spårades dit. Parispolisen stormade då Olympia med dragna k-pistar, vilket inte var sant.

  1965 hade Cliff Richard & The Shadows en konsert i Göteborg. Shadows bjöds senare på kvällen hem till Bo Winbergs villa i Fredriksdal och jammade med Spotnicks hela natten så att grannarna tillkallade polisen. Polisen förklarade att ljudnivån var så hög att "det hördes ända till Kungsbacka". 

                                                                                                                                       Wikipedia                        

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.