• Veckans Artist THE HEP STARS

  The Hep Stars var en svensk popgrupp som bildades 1963 under namnet Quartet Yep. Gruppen var en av 1960-talets mest framgångsrika i Sverige. Den upplöstes 1973, men återuppstod i slutet av 1980-talet. Flera av medlemmarna har nått framgångar på egen hand eller i andra grupper, inklusive Svenne Hedlund som soloartist och Benny Andersson i bland annat Abba. I veckan fyller Svenne Hedlund, mannen som personifierade gruppen, 75 år! https://sv.wikipedia.org/wiki/Hep_Stars

  Gruppen bildades av basisten Lennart Hegland och trummisen Christer Petterson. Strax därefter kom organisten Hans Östlund till orkestern och så småningom även Janne Frisk på gitarr och sång. Gruppnamnet var då Quartet Yep, och man spelade till att börja med lugnare musik. Med Frisk i gruppen förändrades musiken i riktning mot rockmusik, och på Frisks förslag bytte gruppen namn till Hep Stars. 1964 anslöt även Svenne Hedlund, och efter skivdebuten samma år även Benny Andersson.

  År 1963 kom de trea i en orkestertävling i Bromma. 1964 hade de en spelning på Rörstrands ungdomsgård, men var en man kort då Frisk var på turné i Norrland med dragspelaren Erik Frank. Det var här Svenne Hedlund dök upp helt oförberedd och räddade spelningen. Resultatet blev att Hedlund lämnade Clifftones för Hep Stars.

  Åke Gerhard, låtskrivare och ägare av skivbolaget Olga, blev deras manager och ordnade en folkparksturné samma sommar. Repertoaren var vid den här tiden mest influerad av amerikansk rock 'n' roll och den mest hängivna publiken bestod av raggare. Snart skulle dock brittiska pop och rockband bli de största influenserna med The Rolling Stones som de viktigaste förebilderna, även om Beatles-material funnits med på repertoaren sedan en tid tillbaka.

  Hep Stars släppte sin första singelskiva "Kana Kapila" med "I Got A Woman" på B-sidan. Singeln var skivbolagets tredje utgivning och den första pressningen bestod av en upplaga av endast 300 exemplar. "Kana Kapila" tog sig aldrig in på Sveriges Radios Tio i Topp och genererade på sin höjd en handfull radiospelningar. Hans Östlund lämnade bandet samma år (1964) och ersattes av Benny Andersson från Elverkets Spelmanslag (och senare medlem i ABBA). Östlunds son med samma namn blev senare medlem i Nomads.

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.