• Veckans artist ANITA LINDBLOM

  Anita Lindblom, född 14 december 1937 i Hille, Gävle, död 6 september 2020 i Frankrike, var en svensk schlagersångare och skådespelare.

  Anita Lindblom utövade balett innan hon slog igenom med sin musikkarriär. Hon var en av Sveriges populäraste schlagerartister under 1960-talet. 1957 slog hon igenom i Scalarevyn där hon sjöng När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Anita Lindblom var en mångsidig artist som passade i revysammanhang och spelade bland annat hos Hagge Geigert i Uddevalla och hos Kar de Mumma på Folkan.

  Anita Lindblom skivdebuterade redan 1956 med singeln Ljuva ungkarlstid/En hemvävd stillsam tös på skivmärket Polydor. Det skulle dock dröja fem år innan hon fick sin första skivframgång. Då hade hon gått över till skivbolaget Karusell och första skivan där var en svensk version av Edith Piafs världshit Milord. Lindbloms inspelning hamnade som bäst på 17:e plats på branschtidningen Show Business försäljningslista. Ytterligare en av hennes skivor på Karusell nådde lika högt - Det har stjärnorna sagt - i februari 1961. Efter ytterligare några skivor på Karusell gick hon över till skivbolaget Fontana.

  I oktober 1961 spelade hon in Sånt är livet med Sven-Olof Walldoffs orkester, en svensk cover på Roy Hamiltons You Can Have Her från samma år. Stikkan Anderson skrev den svenska texten till melodin av Bill Cook, som var Roy Hamiltons manager. Det blev en grammofonhistorisk succé - etta i flera veckor på branschtidningen Show Business försäljningslista.. Den låg också etta på Tio i Topp i fyra veckor. Låten har blivit framröstad i en omröstning bland radiolyssnare som den största svenska schlagerlåten genom tiderna. Hennes tyska version Laß die Liebe aus dem Spiel (inspelad i februari 1962) blev en framgång, som bäst nr 13 på den västtyska försäljningslistan. Året därpå fick hon en ny tysk hit med Cigarettes, som nådde som bäst 17:e plats. I Västtyskland släpptes tio singelskivor med Anita Lindblom, den sista 1968 - en tysk version av den italienska sångerskan Patti Pravos stora hit La Bambola, men det var Patti Pravos originalversion som tog sin in på den tyska försäljningslistan.

  I Sverige hade Anita Lindblom med Marcus Österdahls orkester också stora framgångar med Balladen om den blå baskern (1966), Minns du den sången (1967), Kring de små husen i gränderna vid hamnen (1968), Ja det var då... (1968), Säg ja, Cherie (1969) och En dans på rosor (1971).

  Lindblom upplevde ett stormigt äktenskap med boxaren Bo Högberg, blev skönstaxerad och flydde från Sverige i slutet av 1960-talet. Hon återkom till Sverige på 1970-talet då hon spelade in filmen Rännstensungar och gjorde en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Under en period levde hon tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström.

  Lindblom drog sig tillbaka från rampljuset i början av 1980-talet och kände sig förföljd av media efter skriverierna om sina skatteskulder, romanser och sammanbrott.[5] Hon fick upprepade erbjudanden att göra comeback, men tackade nej] Hon var bosatt en bit sydväst om Cannes i Frankrike och besökte inte Sverige på många år.

  Hon tänkte flytta vidare till USA och starta en ny karriär där, men när hennes bohag demolerades i flytten blev hon kvar i Frankrike. Hon ägnade sedan mycket tid och pengar åt att processa mot den svenska flyttfirman, utan resultat. Det som tog henne hårdast var att hennes älskade flygel slogs i spillror; den står numera ospelbar i ett magasin i Frankrike. Hon gjorde klart att hon varken tänkte sjunga igen eller återvända till Sverige förrän hon fått ersättning för sina förstörda möbler.

                                                                                                                              Wikipedia

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.