• Veckans Artist THE SPENCER DAVIS GROUP

  The Spencer Davis Group, var en brittisk musikgrupp bildad 1963 i Birmingham, England av bröderna Muff Winwood (basgitarr) och Steve Winwood (gitarr/orgel/sång). Först gick de under gruppnamnet The Muff Woody Jazz Band, men när gitarristen Spencer Davis tillkom bytte man till ovanstående namn. Detta var mest för att det var Davis som tog hand om intervjuer med media. I övrigt bestod gruppen också av trummisen Pete York. Spencer gick bort nu i veckan.

  De började sin karriär med att spela in covers på amerikansk R&B och blues. Debutsingeln blev John Lee Hookers "Dimples". Deras tre efterföljande singlar nådde låga placeringar på den brittiska topp-40-listan.

  De slog så slutligen igenom stort i hemlandet med femte singeln "Keep On Running" som tog sig upp på första platsen i november 1965. I "Keep On Running" används en så kallad fuzzbox som kopplades till gitarren, och det var något nytt och spännande för tiden. Låten var skriven av låtskrivaren Jackie Edwards efter att deras producent Chris Blackwell velat att gruppen skulle satsa på nyskrivet material. Den var även en mindre hit på andra sidan Atlanten. Nästa singel "Somebody Help Me", även den skriven av Edwards gick också upp på förstaplatsen i Storbritannien. "When I Come Home" var även den en hit, och det var gruppens första Tio i topp-hit i Sverige.

  Nu började gruppen skriva sitt eget material. Detta resulterade i "Gimme Some Lovin'" 1967 som slog igenom stort i USA (något mer blygsamt i Europa, men ändå en stor hit där med). Den rytmiska "I'm a Man" följde och blev även den en framgång. Detta var också gruppens största hit i Sverige. Då Winwood lämnade gruppen strax efter att "I'm a Man" släppts för att forma Traffic förlorade Spencer Davis Group sin låtskrivare. De fick inte heller några fler stora hits, även om singlarna "Time Seller" och "Mr. Second Class" kort listnoterades på de lägre regionerna av brittiska singellistan.

  Spencer Davis Group upplöstes 1969, Gruppen återförenades 1973 med Davis, Fenwick, Hardin och York, och nykomlingen Charlie McCracken på basgitarr. Gruppen släppte albumet Gluggo (1973) och Living in a Back Street (1974) innan gruppen upplöstes. Spencer tog upp bandet igen och i början av 2000-talet spelade han på Sticky Fingers. Han hade två uppsättningar av gruppen, en på vardera sidan av Atlanten. Han tog bara sin gitarr med sig när det var dags för turne’, men nu är det alltså slutturnerat för den gode Spencer.

  ’                                                                                                                                   Wikipedia/PO

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.