• Veckans Artist LED ZEPPELIN

  Led Zeppelin var ett brittiskt rockband, bildat i London, England 1968. Bandet bestod av sångaren Robert Plant, gitarristen Jimmy Page, basisten/keyboardisten John Paul Jones och trummisen John Bonham. Med sitt tunga, gitarrdrivna sound ses gruppen som en av pionjärerna för heavy metal, även om deras stil kom från flera olika influenser, inklusive blues och folkmusik. Nu fyller John Paul Jones 75 år!

  Efter att ha bytt namn från The New Yardbirds, skrev Led Zeppelin ett skivkontrakt med Atlantic Records som gav dem stor artistisk frihet. Trots att gruppen initialt inte var populär bland kritiker, nådde de stora kommersiella framgångar med åtta studioalbum utgivna på tio år: från Led Zeppelin (1969) till In Through the Out Door (1979). Deras obetitlade fjärde studioalbum, allmänt känt som Led Zeppelin IV (1971) och innehåller låten "Stairway to Heaven", är en av rockens mest populära och inflytelserika verk och hjälpte till att säkra gruppens popularitet.

  Page skrev den större delen av Led Zeppelins musik, framförallt tidigt i bandets karriär, medan Plant oftast skrev texter. Jones keyboardbaserade låtar blev senare central i gruppens låtkatalog, där gruppen med åren experimenterade mer frekvent. Under den senare halvan av bandets karriär gjorde man en rad rekordbrytande turnéer som gav gruppen ett rykte för sina överdrifter och utsvävningar. Trots att bandet fortsatt var kommersiellt och kritiskt framgångsrikt var deras utgivningar och turnéer begränsat i slutet av 1970-talet. Led Zeppelin upplöstes 1980 efter att Bonham avlidit av en alkoholrelaterad kvävning. Under de efterföljande decennierna samarbetade de forna medlemmarna sporadiskt och medverkade i tillfälliga återföreningar. Den mest framgångsrika av dessa var hyllningskonserten till Ahmet Ertegün 2007 i London, men Bonhams son, Jason Bonham, på trummor.

  Många kritiker anser Led Zeppelin som en av de mest framgångsrika, innovativa och inflytelserika rockgrupperna i historien. De är en av de bäst säljande artisterna någonsin: olika källor uppskattar bandets skivförsäljning mellan 200 till 300 miljoner världen över. Med 111,5 miljoner sålda skivor är de det tredje bäst säljande bandet och den femte bästa säljande akten i USA. Samtliga av deras nio studioalbum tog sig in på topp-10 på Billboards albumlista varav sex stycken blev listettor. I Storbritannien hade de åtta albumettor i följd. Tidningen Rolling Stone beskrev dem som "det tyngsta bandet någonsin", "det största bandet på 1970-talet" och "utan tvekan ett av de mest bestående banden i rockens historia". 1995 blev Led Zeppelin invalt i Rock and Roll Hall of Fame and Museum; museet har uppgivit att bandet var "lika inflytelserikt" på 1970-talet som The Beatles var på 1960-talet.

   

                                                                                                                 Wikipedia

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.