• Veckans Artist Sam Cooke

  V 50

  Sam Cooke

  Samuel Cook, mer känd under artistnamnet Sam Cooke, född 22 januari 1931 i Clarksdale, Mississippi, död 11 december 1964 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk sångare och en av de första att gå från gospel till det som på den tiden kallades pop och som senare under 1960-talet blev känt som soul.

  Förutom att ha spelat in klassiska soulhits som "You Send Me", "Chain Gang", "Wonderful World", "Bring It On Home to Me" och "A Change Is Gonna Come" startade han även det egna skivbolaget SAR Records.

  Sam Cooke hade sju syskon och hans far var baptistpastor. Han visade tidigt tecken på begåvning när han sjöng i sin fars kyrka. Sam Cooke och flera av hans syskon hade en grupp som hette The Singing Children som uppträdde i olika kyrkor. Senare ingick Sam Cooke i gruppen The Highway QC's. År 1950 blev han medlem i The Soul Stirrers, en av de största gospelgrupperna på den tiden. Cooke var sugen på en bredare publik än gospel, men om han skulle börja sjunga sekulär musik kunde det skapa bråk med den kyrkliga världen. I smyg gjorde han en provinsjungning 1956 under pseudonymen Dale Cook för att inte väcka så stor uppmärksamhet. Cooke lade till ett e i slutet av sitt namn i samband med sitt genombrott inom den sekulära musiken.

  Hans stora genombrott kom 1957 med singeln "You Send Me", som gick direkt upp till förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan. I början på 1960-talet skrev Sam Cooke kontrakt med skivbolaget RCA där han kom att bli den bäst säljande artisten näst efter Elvis Presley. Under åren som följde fick han en lång rad hits såsom "Wonderful World", "Only Sixteen", "Cupid", "Twistin' The Night Away" och "Shake". En av hans sånger, "A Change Is Gonna Come", har blivit betydande för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

  Sam Cooke var en av de första afroamerikanska artisterna att starta sitt eget skivbolag, SAR Records.

  Den 11 december 1964 påstods Sam Cooke ha hamnat i bråk med en motellföreståndarinna på Hacienda Motel (heter nu The Star Motel) i Los Angeles. Han sköts till döds av föreståndarinnan som hävdade att han gick till angrepp mot henne.

  Sam Cooke valdes in i The Rock and Roll Hall of Fame 1986. Den kanadensiska versionen av musiktidskriften The Rolling Stone Magazine rankade år 2007 Sam Cooke som nr. 10 på sin lista över världens mest inflytelserika artister genom tiderna.

                                                                                                                                               Wikipedia

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.