• Veckans Artist Totta Näslund

  v 25

  Erik Torsten "Totta" Näslund, född 1 april 1945 i Sandviken, död 19 juni 2005 i Göteborg, var en uppskattad musiker och skådespelare.

   

  Totta växte upp i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik och bosatte sig 1970 i Göteborg. Han uppmärksammades som musiker under progg-vågen, då han var med först i Nynningen och sedan i Nationalteatern. Han var också en av frontfigurerna i Tältprojektet. Sedan proggen dött ut var han bland annat verksam som bluesartist i Tottas bluesband. Sin stora berömmelse bland de breda folklagren fick Totta Näslund med sina soloskivor som gjordes efter 1995.

  Han avled 2005 på Östra sjukhuset i Göteborg efter en lång tids cancer, kort efter en sista turné till Hibbing,Minnesota. Det var i Hibbing Bob Dylan växte upp från sju års ålder. Näslunds sista inspelade skiva blev Dylan, ett album med tolkningar av Bob Dylan på svenska som han spelade in tillsammans med Mikael Wiehe och som gavs utpostumt 2006.

  Håkan Lahger som skrivit boken Dylan - en kärlekshistoria, beskriver Totta Näslund som Sveriges främste Dylan-tolkare.

  2006 kom hyllningsalbumet Bra dagar - en skiva till Totta med medverkan av artister som Plura, Mauro Scocco, Jenny Silver, Tomas Andersson Wij, Mikael Wiehe och Nisse Hellberg.

  Ett personligt minne var när jag och mitt band spelade på en fest och Totta var inbjuden som hemlig gäst, hemlig även för oss. Vi hade vår sextiotalsrepertoar och han skulle hänga på och ta sången. När vi frågade vilken tonart han ville sjunga i så sa han bara…..- Det spelar ingen roll.

                                                                                                                     Wikipedia/PO

   

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.