• Veckans Artist David Bowie

  V 02

  David Bowie är död.

  Bara två dagar efter att han fyllt 69 år och samtidigt släppt en ny kritikerrosad skiva, kom beskedet att han avlidit i cancer, söndagen den 10 januari 2016. Beskedet försatte en hel musikvärld i chock.

  Världsstjärnor uttrycker sin sorg på sociala medier.

  ”David Bowie var en av mina största inspirationskällor. Så orädd, så kreativ. Han gav oss magi för en hel livsstid”, skriver Kanye West påTwitter.

  ”Jag har förlorat en hjälte”, twittrar komikern Eddie Izzard.

  Storbritannines premiärminister David Cameron hyllar sångaren på Twitter:

  ”Jag lyssnade och titta på popgeniet David Bowie när jag växte upp. Han var en mästare att återuppfinna sig själv, som fortsatte att göra rätt. En enorm förlust”.

  ”Jag är förtvivlad! Den här underbara artisten förändrade mitt liv! Första konserten jag någonsin såg i Detroit!” skriver Madonna på Instagram.

  ”Förtvivlad... En legend är borta” skriver Cher på Twitter.

  ”En sån sorg”

  Även en rad svenska musiker har hyllat Bowie under morgonen.

  ”En av historiens största artister har gått ur tiden. Vila i frid David Bowie”, twittrar operasångerskan Malena Ernman.

  ”Millons weep a fountain. En sån sorg! Vila i frid David Bowie och finns det liv på mars så ses vi där”, skriver sångaren och låtskrivaren Niklas Strömstedt.

  ”En av de största”

  Aftonbladets musikkrönikör Markus Larsson chockades av beskedet om Bowies död.

  – Det går inte att ta in. Det börjar bli ont om klassiska rockikoner. För några veckor sedan dog Lemmy, och nu Bowie, säger han, och fortsätter:

  – David Bowie är utan överdrift en av de största artisterna som någonsin existerat. Utan honom hade det fattats ett ”p” i ”pop”. Då hade vi fått stava det ”op”.

  Enligt Larsson är David Bowies betydelse närmast obeskrivbar.

  – Han gjorde popmusiken intellektuell. Det var Bowie som uppfann alter-egot. Han uppfann idén om popstjärnan.

  – Den röda tråden i hans karriär var att han alltid förändrade sig och aldrig stod stilla. Av alla hans fantastiska album var det inget som liknande ett annat.

  Det som kom att bli David Bowies sista album, ”Blackstar”, släpptes i fredags. Då firade sångaren sin 69:onde födelsedag.

  ”Den sprakar av så mycket nyfikenhet att han känns allt annat än klar”, skrev en lyrisk Håkan Steen när han i Aftonbladet recenserade det som skulle bli David Bowies sista platta.                                 

                                                                                                         Aftonbladet måndag 11 Januari

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.