• Veckans Artist Glenn Frey Eagles

  V 04

  Glenn Frey, född 6 november 1948 i Detroit, Michigan, död 18 januari 2016 i New York, var en amerikansk sångare, låtskrivare, gitarrist och skådespelare.

  Frey var en av originalmedlemmarna och grundarna av countryrockgruppen Eagles och han skrev (ofta tillsammans med Don Henley) och sjöng flera av deras hits, exempelvis "Take It Easy", "Lyin' Eyes" och "New Kid in Town". Frey är också en av kompositörerna till Eagles största hit någonsin, "Hotel California".

  Efter att Eagles upplöstes 1980 hade Frey framgångar som soloartist med låtar som "The Heat Is On" (från filmen Snuten i Hollywood), "You Belong to the City" (från TV-serien Miami Vice), "Smuggler's Blues" och "True Love". Senare var han med när Eagles återförenades i mitten av 1990-talet.

  Freys låt "Part of Me, Part of You" kan höras under sluttexterna till filmen Thelma och Louise (1991). Han har skrivit många låtar ihop med Jack Tempchin.         / Wikipedia

   

  Saxat ur Dagens Nyheter

  Glenn Frey, som låg bakom flera av världens mest spelade låtar, är död. 1971 grundade Glenn Frey det amerikanska rockbandet Eagles som blev en enorm framgångssaga med monsterhitar som "Best of my love", ”One of these nights” och framför allt ”Hotel California”. Två av gruppens album, ”Their greatest hits” och ”Hotel California”, är bland de mest sålda mest sålda någonsin i USA.

  På grund av osämja valde gruppen 1980 att gå skilda vägar, men har sedan dess återförenats ett antal gånger och 2011 uppträdde gruppen på Norrporten Arena i Sundsvall. Beskedet om Freys bortgång bekräftades sent på måndagskvällen av hans familj och bandkolleger och möttes av stor sorg i musikvärlden.

  Till Rolling Stone sa Freys bandkollega Don Henley: ”Jag är inte säker på om jag tror på ödet, men jag vet att mitt liv förändrades för evigt när våra vägar korsades 1970, och så småningom påverkade livet för miljoner människor världen över”.

  Under natten har stjärnorna vänt sig till sociala medier för att ventilera sin sorg och sina minnen.       Komikern och skådespelaren Steve Martin, chockades av dödsbeskedet: ”Min vän sedan de tidiga dagarna, och en viktig medlem av Eagles, är död. Vi älskar dig, Glenn”, skriver han på Twitter.

  Även countrystjärnan Brad Paisley uttryckte sorg och chock, och passade även på att tacka för Freys musikaliska gärning: ”Tack för all musik som banade väg för så många andra”, twittrade han och fick medhåll av skräckförfattaren Stephen King: ”Fantastisk låtskrivare, fantastisk musiker, fantastisk talang”.

  Musiker som Nils Lofgren, Meat Loaf, Brian Wilson och Toby Keith uttryckte också sin bestörtning på nätet, och One Direction-stjärnan Niall Horan citerade Eagles-låten ”No more cloudy days” från 2007.

  Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx gav en känga till döden i sin tweet, där han syftade på alla de musiker som gått bort den senaste tiden, som Lemmy Kilmister och David Bowie: ”Vila i frid, Glenn Frey. Tack för alla låtar och kraftfulla texter. Jesus, kan liemannen vänligen ta en paus nu?”, skrev han.

                                                                                                                                                                Dagens Nyheter

  Om radio88

  Vi spelar musiken du glömt att du kommer ihåg - de största hitsen från the golden years! Radio 88 Partille drivs av samling entusiaster som ägnar många tusen timmar varje år åt att värna om våra lyssnare och annonsörer.