Dokumentet är under redigering.

När började människan skapa och lyssna på musik? När blev musiken ett njutningsmedel, för kontemplation, för dans, verklighetsflykt, för glädje och tröst? Kanske har forskarna inget definitivt svar på frågan. Men Göteborgarna vet i alla fall när en av deras absoluta favoritstationer – Radio 88 - drog igång med sin musik.

Året var 2004. Men historien om Radio 88 går längre tillbaks än så.

Partille Närradio, där Radio 88 ingår, startade sina sändningar i mitten av 1980-talet.
Som alltid när det gäller föreningsverksamhet var den beroende av eldsjälar. I detta fall hette de Sven Olofson och Leif Andersson. När de drog igång sändningar var det med enklast tänkbara teknik. Sändningarna uppgick till några få timmar i veckan. Ljudet gick på en telefontråd via televerkets telestation upp till sändaren. Stereo var det inte tal om, allt sändes i mono. Och när det inte sändes musik hördes istället en intalad slinga eller en kort hemsk elektronisk musiksnutt. Lyssnarna stängde snabbt av…


 
Bild från Skolvägen där radion huserade på 90-talet.

Tio år senare, på 1990-talet, började Partille Närradio att spela musik på dagarna. Föreningen som sände hette Radio FM och stationschef var Tony Eriksson. Verksamheten började försiktigt med några få timmars sändning per vecka. Men i takt med ökade reklamintäkter (det blev tillåtet med reklam i närradion 1996) började man sända hela dagar. På natten var det pausfiskar, alltså helt tyst. Men när datorerna gjorde det lite enklare att spela musik obemannat, ja då rullade musiken på - dygnet runt! Musikälskarna applåderade.


Några av programledarna från Radio FM tiden. Från vänster; Johnny, Philip, Dick och Torsten.
Johnny och Torsten är fortfarande radioaktiva hos oss på Radio 88.

Åren gick, Radio FM blev allt populärare men år 2004 tvingades man ändå lägga ned. Där kunde historien slutat. Men några av programledarna från Radio FM vägrade ge upp. De bildade en ny ideell förening - Radio 88 föddes. Namnet tog man logiskt nog från den frekvens Partille Närradio sänder över, alltså 88 Mhz, någon millimeter eller två till vänster om Sveriges Radio P1 på frekvensskalan.

Nu inleddes en mer dynamisk period. Med sällsynt hängivna musik- och radioälskande eldsjälar har tekniken förfinats samtidigt som det redaktionella utbudet ökat väsentligt. I detta sammanhang kan man inte nog betona den viktiga roll Ulf Ligander hade under många år. Ända till sin bortgång 2011 var Ulf djupt engagerad i teknik och programutbud.